Skoči na glavno vsebino

Kolesarski izpit - Čelada je za učence do 14. leta obvezna.

Kolesarski-izpit_fblVsako leto na OŠ Zreče izvajamo usposabljanje za varno vožnjo s kolesom.

Usposabljanje sestoji iz teoretičnega in praktičnega dela po predpisanem programu v 5. razredu devetletne osnovne šole.

TEORETIČNI DEL

Učenci 5. razredov so najprej spoznavali teoretične vsebine. Prometna pravil in predpise pa so se učili s pomočjo e-gradiva S kolesom v šolo. Po predelani snovi so učenci opravljali pisni del izpita s pomočjo računalniškega programa.

PRAKTIČNI DEL

2.1 Kolesarski poligon

Sledi vožnja na kolesarskem poligonu, kjer morajo učenci dokazati, da dobro obvladujejo kolo, preden lahko pričnejo s kolesarjenjem na prometnih površinah.

2.2 Usposabljanje po prometnih površinah

Za kolesarjenje po prometnih površinah je potreben podpis staršev, sicer učenec kolesarskega izpita ne opravlja.

Kolo mora ustrezati vsem varnostnim predpisom.
Obvezna opremo sestavljajo: zvonec, luč za osvetljevanje ceste, rdeča luč- zadaj, rdeči odsevnik-zadaj, rumeni odsevniki v pedalih, zadnja zavora, prednja zavora, bočni odsevniki.
Priporočljiva oprema: bočni odsevnik, distančnik z odsevnikom, ščitniki verige, blatniki, ustrezne pnevmatike, ustrezen sedež, ogledalo.
Čelada je za učence do 14. leta obvezna.

Mentor prometne vzgoje, policist in člani ZŠAM-a na kontrolnih točkah ocenjujejo ustreznost kolesarjenja posameznikov. Za uspešno opravljen kolesarski izpit morajo učenci v samostojni vožnji v prometu dokazali, da znajo pravilno ravnati v resničnih prometnih situacijah in voziti varno.

Kolesarska izkaznica je javni dokument, ki otroku dokazuje, da je uspešno opravil kolesarski izpit. Otroci se po Zakonu o varnosti cestnega prometa ne smejo voziti samostojno s kolesom v prometu do dopolnjenega 10 leta starosti, potem pa le, če so opravili kolesarski izpit. Kolesarsko izkaznico podpisuje šola, ki jamči za uspešnost opravljenega kolesarskega izpita, ter starši, ki odgovarjajo za varnost svojih otrok. Kadar učenec kolesari, mora imeti s seboj tudi kolesarsko izkaznico. Z uspešno opravljenim kolesarskim izpitom sme otrok samostojno voziti kolo v prometu, seveda pa še ni sposoben dobro obvladovati prometno bolj zahtevnih ali zanj novih situacij. Zato je pomembno, da se starši otrok tega zavedajo, ter da otroka vsaj v začetku večkrat spremljajo pri vožnji kolesa.

 

Dostopnost