Skoči na glavno vsebino

Projekt Vodna šola

Vodna šola je evropski, celoletni, medpredmetno povezovalni projekt posvečen vodi. Projekt vodna šola izhaja iz dveh ključnih vidikov:
– zdravja otrok (karies, debelost že v otroštvu)
– vpliv na okolje (manjša uporaba vod iz plastenk – embalaža za večkratno uporabo)

Primarni namen je, da učitelji učence spodbujajo k pitju sveže vode iz pipe tekom pouka, kar ima pozitivne učinke na zdravje, tudi na učno sposobnost otrok. Že majhno pomanjkanje lahko zmanjša kognitivne funkcije. Vendar pa je pomembno ne samo, da pijemo temveč tudi kaj pijemo. Najboljša izbira sta voda iz pipe in nesladkan čaj. S tem pa pripomoremo tako k boljši hidraciji kot tudi preprečevanju prekomerne telesne teže v otroštvu, ki je v zadnjem letu tudi pri nas narasla.

Pitje vode iz pipe ima tudi okoljske učinke, saj znatno zmanjša porabo plastenk. S tem pa pripomoremo k čistejšemu okolju. Pri tem upoštevajmo še ekonomsko plat, saj je pitje vode iz pipe znatno cenejše od ustekleničene vode.

 

Tekom leta bomo izvajali med poukom različne aktivnosti na temo vodo, kjer bomo vodo obravnavali celostno: kot vir zdravja in dobrega počutja, skozi pomen vode za kraj ter kot navdih za umetniške stvaritve.

V Projektu Vodna šola bomo sledili dvema glavnima ciljema:
–  ozaveščanje o pomenu pitja vode na zdravje in
–  ozaveščanje o ohranjanju čiste vode za naš planet.

V projektu sodelujejo vsi učenci, delavci šole, starši in lokalna skupnost.

 

Dostopnost