Skoči na glavno vsebino

BURNA DEBATA O POKLICNI PRIHODNOSTI MLADIH NA MEDOBČINSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU V ZREČAH

Po uspešno izvedenem šolskem Otroškem parlamentu na OŠ Zreče je 29. marca v Hotelu Zreče potekal medobčinski Otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost. Letos smo bili organizatorji OŠ Zreče in Društvo prijateljev mladine Zreče. Udeležili so se ga mladi parlamentarci iz OŠ Loče, OŠ Vitanje, OŠ Ob Dravinji, OŠ Pod goro in OŠ Zreče.

Osnovnošolci so se na začetku prelevili v odrasle s svojimi sanjskimi poklici in skupaj v paru razmišljali o morebitnih skupnih projektih. Nato je sledilo delo v skupinah, kjer so morali napisati scenarij za igro vlog o različnih vsakdanjih situacijah, ki se zgodijo ob pogovorih o poklicni prihodnosti mladih. V skupinah so jim kot moderatorji prijazno pomagali tudi dijaki Gimnazije Slovenske Konjice.

V drugem delu srečanja je vsaka skupina zaigrala zabavne igre vlog in med zbrane vrgla vnaprej pripravljeno »kost za glodanje«, na kateri je bilo zapisano provokativno vprašanje ali trditev, ki je sprožila zelo burno in zanimivo debato. Po njej je sledilo druženje s pogostitvijo.

Veseli smo bili, da so se srečanja udeležili tudi številni odrasli, ki so s svojo prisotnostjo pokazali, da jim je mar za glas otrok.

Medobčinskemu Otroškemu parlamentu je sledil regijski Otroški parlament na Frankolovem, ki se ga je udeležil tudi naš devetošolec Nemanja Đoković, ki je z navdušenjem povedal, da je zelo vesel, ker mu je priložnost biti mladi parlamentarec dala mnoge zanimive izkušnje in nova prijateljstva.

 

Sklepi iz medobčinskega Otroškega parlamenta, 29. MARCA 2022

Odlične ocene naj ne vplivajo na izbiro šole. Otrok naj izbere šolo glede na vizijo svojega poklicnega življenja.

Učenci si želijo, da jim učitelji in šolski svetovalni delavci pri izbiri srednje šole oz. poklica le svetujejo in ne poskušajo vplivati na njihov izbor.

V družinah pogosto pride do sporov, ko starši želijo, da otrok prevzame domače podjetje. Največja napaka staršev je, da se odločajo namesto otroka in ne upoštevajo njegovih želja in interesov.

Ob menjavi šole/študija ni potrebno delati velike »drame«. Osebo je potrebno pohvaliti in jo podpreti pri spremembi, saj je prav, da sledi svojim sanjam.

Veliko denarja in ugleden poklic nista merilo za srečo v življenju.

Vsak poklic bi moral biti cenjen, saj je pomemben člen za delovanje celotne družbe. V naši družbi so predsodki o določenih poklicih neupravičeno še vedno zelo prisotni (smetar, čistilka, frizer, električar…). Ti poklici bi morali biti tudi bolje plačani.

Določeni poklici se bodo kljub hitremu razvoju tehnologije obdržali. Za poklice prihodnosti bo pomembna prilagodljivost in iznajdljivost ter pripravljenost na spremembe. Poklici prihodnosti, kot so influencer, niso najbolj zanesljiva in varna izbira, kar pomeni, da bi morali ob tem razmišljati še o »rezervni« poklicni poti.

Eva Pančur Plankl in Barbara Potnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost