Skoči na glavno vsebino

INFORMACIJA O MEDICINSKO INDICIRANIH DIETAH

Starše in skrbnike otrok z dieto naprošamo, da naj si ob ugotovljeni potrebi po medicinsko indicirani dieti od zdravnika priskrbijo POTRDILO O MEDICINSKO INDICIRANI DIETI ZA OTROKA.

Potrdilo vam izda zdravnik – specialist pediater, usmerjen v področje na sekundarni ali terciarni ravni, v skladu z veljavno medicinsko doktrino, npr.:
• alergija na hrano – pediater, usmerjen v alergologijo in/ali pediater, usmerjen v gastroenterologijo,
• celiakija, neceliakalna preobčutljivost na gluten (pšenico), druge prehranske intolerance (npr. fruktozna intoleranca) – pediater, usmerjen v gastroenterologijo,
• dieta pri metabolnih motnjah – pediater, usmerjen v endokrinologijo,
• dieta pri kroničnih boleznih – specialist pediater, usmerjen v zdravljenje posameznih kroničnih bolezni.

Pri enostavnih stanjih (npr. laktozna intoleranca) lahko dieto predpiše tudi izbrani zdravnik na primarni ravni (ki naj bi bil specialist pediater ali specialist šolske medicine). Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka (poenoten obrazec za potrebe vzgojno-izobraževalnih zavodov) izda specialist pediater z dodatnim znanjem iz ustreznega področja ali izbrani zdravnik (ki naj bi bil specialist pediater ali specialist šolske medicine) na podlagi izvida specialista pediatra, usmerjenega v področje, če je to potrebno.
Izbrani zdravnik na podlagi anamneze in klinične slike izda začasno potrdilo o dieti, ki velja največ 6 mesecev oz. do pregleda pri specialistu pediatru z dodatnimi znanji iz ustreznega področja na sekundarni ali terciarni ravni.

Potrdilo, ki je označeno kot ZAČASNO, je potrebno vsako leto predložiti na novo.

Tudi ob ukinitvi diete o tem izda zdravnik ustrezno potrdilo: POTRDILO O UKINITVI MEDICINSKO INDICIRANE DIETE ZA OTROKA.

OPOMBA: Priporočila za medicinsko indicirane diete so bila obravnavana in sprejeta na sestanku Združenja za pediatrijo SZD 2. 2. 2018 ter na sestanku članov Sekcije za pediatrično pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Sekcije za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano in Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo SZD 7. 6. 2018 v Ljubljani.

  • POTRDILO O MEDICINSKI INDICIRANI DIETI ZA OTROKA je dostopno tu: pdf
  • POTRDILO O UKINITVI MEDICINSKO INDICIRANE DIETE ZA OTROKA  je dostopno tu: pdf

Več informacij o tem je dostopnih na spletni strani.

Po priporočilih zdravniške zbornice za medicinsko indicirane diete povzela: Petra Nemec

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost